Nola Hatterman Art Academy

Over Ons

Nola Hatterman (Amsterdam, 12 augustus 1899- Suriname, 8 mei 1984)

De in Amsterdam geboren beeldend kunstenaar Nola Hatterman kwam in 1953 naar suriname. In 1961 krijgt zij de leiding over het Cultureel Centrum Suriname (C.C.S.), waar zij ook les gaf. Na een conflict met het bestuur richt zij in 1971 een eigen school op: De Nieuwe School voor Beeldende Kunsten. 

De Nieuwe School voor Beeldende Kunsten heeft belangrijke kunstenaars afgeleverd zoals Ruben Karsters en Armand Baag. Verscheidene van hen kregen beurzen om in het buitenland te studeren bij o.a. de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam en de Koninklijke Drukkerij Johan Enschede in Haarlem. 

Later gingen er ook studenten naar de Verenigde Staten en Venezuela. De Nieuwe School voor Beeldende Kunsten werkte zonder subsidies. Net als nu bij de Nola Hatterman Art Academy werden ook daar leerlingen aangenomen zonder enige vooropleiding.

Daarnaast verzorgde de Nieuwe School voor Beeldende tekenlessen voor jeugdigen. Er werd voornamelijk lesgegeven in schilderen, tekenen en beeldhouwen. Naast Nola Hatterman werd er onder andere lesgegeven door Jozef Klas (1923-1996), wiens beelden op openbare plekken in Paramaribo zijn te zien, en, Johan Pinas (1931-2020), wiens beelhouwwerk vooral in privé-verzamelingen is terug te vinden. 

Mede doordat Nola Hatterman op een gegeven moment in Brokopondo ging wonen liep het aantal leerlingen sterk terug. Andere kunstenaars waaronder Paul Woei waren begonnen ook tekenles te geven aan kinderen. Op initiatief van het toenmalig hoofd van het Directoraat Jeugdzaken, James Ramlal, kwam het tot een bundeling van krachten en werd er in 1985 een instituut voor kunstonderwijs opgericht, dat ter nagedachtenis aan Nola Hatterman naar haar werd vernoemd. Naast Ramlal werden ex-leerlingen van Hatterman zoals George Ramjiawansingh, Kenneth Flijders, Jules Brandflu en Rinaldo Klas, drijvende krachten achter het instituut. De schilder/beeldhouwer Paul Woei droeg ook veel bij om van het instituut een succes te maken. Het Nola Hatterman Instituut moest het aanvankelijk zonder subsidies stellen. Dat leidde onder meer tot een lange reeks van verhuizingen. In de loop der tijd werden enkele kunstenaars die les gaven parttime in dienst van de overheid genomen. Later adopteerde het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling het instituut en bracht het als project onder bij de afdeling Culturele- en Creatieve Vorming van het Directoraat Cultuur. 

In 1996 kraakten de kunstenaars van het instituut een leegstaande officierswoning op het Ford Zeelandia Complex. Om verschillende redenen was dit een cruciaal moment: 

1. Het instituut had een pand ter beschikking dat mogelijkheden bood voor het geven van onderwijs. 
 

2. Op het moment van kraken stonden de panden op het complex leeg. Door het ingrijpen van de kunstenaars zijn deze panden maar ook onderdelen van Fort Zeelandia niet ten prooi gevallen aan roof- en vernielzucht. De kunstenaars hebben actief vandalen van het terrein verwijderd. Daarmee hebben zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het in standhouden van een stuk gemeenschappelijk erfgoed van Suriname en Nederland.

 

mockup

Doel

De Nola Hatterman Art Academy stelt zich ten doel:


1. Het opzetten van een kunstacademie waarbij niet de vooropleiding maar het verder ontwikkelen van het talent van het individu van belang is, hetgeen zal moeten leiden tot vakmanschap in de discipline.
 
2. Door middel van onderricht de creatieve vermogens de totale persoonlijke ontwikkeling van het individu te bewerkstelligen. 
 

3. Het ontwikkelen en bevorderen van de culturele communicatie. 
 

4. Het stimuleren van artistieke uitingen op elk niveau. 

5. Het onderhouden van internationale culturele betrekkingen. 
 

6. Het ondersteunen van het vormingswerk.  

De Nola Hatterman Art Academy tracht haar doel te bereiken door het organiseren van:

1. Een vierjarige beeldende kunstopleiding, waarbij het lesprogramma door vakspecialisten wordt verzorgd. Daartoe worden er voor speciale workshops gastdocenten uit binnen- en buitenland aangewend.
 
2. Een afdeling Youth van maandag t/m vrijdag voor kinderen van 6 tot 16 jaar, onder begeleiding van vakspecialisten. 
 

3. Jaarlijkse vakantieprojecten voor deelnemers tussen de 6 en 14 jaar.
De academie biedt ook ondersteuning aan andere organistaties bij het bereiken van de eigen doelen. Al enkele jaren doet de academie mee aan internationale tekenwedstrijden voor
kinderen van 6 tot 16 jaar.  

Visie

De filosofie is dat door middel van beeldende kunst een duurzame bijdrage geleverd wordt aan het stimuleren van de ontwikkelingskansen van de lokale jeugd en het valoriseren van hun artistieke talenten. Door jongeren los van een zinvolle vrijetijdsbesteding, ook een educatief/creatief onderwijsvak aan te bieden wordt er op een bredere basis gewerkt aan talentontwikkeling.

mockup

Missie

Onze missie is bij te dragen aan het behoud van de lokale culturele en artistieke expressievormen door
talentvolle beeldende kunstenaars te ondersteunen en te stimuleren door middel van een participatieve aanpak.